Een draaibank voor op werk

Een draaibank voor op werk: wat is het precies en hoe en waarvoor kan je het gebruiken? Een draaibank is een bewerkingsmachine dat onderdelen of stukken kan draaien. Meestal wordt een draaibank gebruikt om het materiaal af te draaien, ofwel te ‘’schillen’’, naar de gewenste diameter. In dit artikelen beschrijven we verschillende soorten draaibanken en de functie ervan. De belangrijkste componenten van een draaibank zijn een gietijzeren frame, geleidingen voor de gereedschaps sledes, de gereedschappen en de aandrijving en de besturing. De aandrijving van een draaibank gebeurt meestal met behulp van een elektromotor via een overbrengingssysteem, dat bestaat uit riemen en/of tandwielen, nokken en/of curve-schijven met een keuze uit verschillende toerentallen.

Een CNC-draaibank

Een CNC draaibank is een draaibank met een geautomatiseerd computersysteem, waar CNC staat voor ‘’’computer numerical control’’. Hierbij wordt de draaibank en de gereedschaps bewegingen dus aangestuurd door een computerprogramma. cnc draaibank te koop, zijn op dit moment de meeste gebruikte vorm van draaibanken.

Het verschil tussen een draaibank en een bedfreesmachine

Een freesmachine is een machine dat met behulp van een frees verschillende materialen zoals aluminum, kunststof en staal bewerkt. Als je verschillende materialen wilt vervormen naar jouw wens en smaak, wordt er dus vaak een bedfreesmachine gebruikt. Het verschil tussen een draaibank en een bedfreesmachine zit hem in de manier van vervormen. Bij een draaibank, gaat het gereedschap draaien, waarbij bij een bedfreesmachine het werkstuk zelf draait. Freesmachines zijn er ook in verschillende soorten, namelijk verticale, horizontale en universele. Een universele freesbank, bevat een verdraaibare kop bevat waardoor de spil-as zowel horizontaal als verticaal kan bewegen. Hierdoor wordt een universele freesbank vaak gezien als het meest praktische, omdat het voor meerdere opties gebruikt kan worden. Met speciale universele freesbanken ga je nog een stapje verder, omdat deze vijf assige freesbanken zowel een spil als de tafel in kunnen laten draaien. Dit zorgt ervoor dat de freesbank voor vele doeleinden gebruikt kan worden.

Conventionele draaibank

Draaibanken waarbij er niet gebruikt wordt gemaakt van een geautomatiseerd computersysteem, noemt men conventionele draaibanken. Er zijn verschillende uitvoeringen van de conventionele draaibank; bijvoorbeeld de revolver kopdraaibank, de centerdraaibank, de kopieerdraaibank, voor grote werkstukken de kopdraaibank en de carrouseldraaibank.

Een houtdraaibank

De oudste techniek van een draaibank is een houtdraaibank. Een houtdraaibank is een draaibank die wederom gebruikt wordt om materiaal in een bepaalde vorm te krijgen. Om het materiaal een bepaalde vorm te geven, wordt er gebruikt gemaakt van gutsen en beitels die op een leunspaan worden gehouden. Echter, op dit moment wordt bij een houtdraaibank ook steeds meer gebruik gemaakt van een CNC en CAD-CAM besturingssystemen. De beitel wordt hierbij dan niet meer met de hand op de leunspaan gehouden, maar juist bewogen door de draaibank zelf. Soms wordt een beitel vervangen door een frees.
Prijs en snelheid Kies je voor een duurdere draaibank, dan wordt de snelheid van deze draaibank vaak geregeld met behulp van een frequentieregelaar, die ook de snelheid van de motor regelt. Dit gebeurt vaak met een draai- of krachtstroommotor (3-fasig) op 400 volt. Ook is het mogelijk een krachtstroommotor via een frequentieregelaar aan het 230 V lichtnet aan te sluiten.